Oer IJ visserij

De baarswedstrijd “Rond de Meren”, een open wedstrijd georganiseerd door Akersloot, valt dit jaar gelijk met onze witwedstrijd. Jammer, maar oktober zit afgeladen vol met wedstrijden en als bestuur moet je soms lastige keuzes maken, waar niet iedereen het mee eens is. Onze vissers zijn gelukkig vrij om te kiezen en als ik de uitslag onder ogen krijg, zie ik zowaar toch Limmenezen. Karel heeft meegevist. Van de 46 deelnemers behaalt hij een 35e plek. Wat minstens zo leuk is: Bert Schouten staat ook in de uitslag en nog net boven Karel. Bert is dus van alle markten thuis!
Het is een beetje een ingewikkeld verhaal, maar op een ander parcours vissen nog een stel baarsvissers. Hierbij zie ik Sjaak Schoorl, Han Duin, maar ook zoon Sjoerd Duin. Kortom: weer veel hengel activiteiten dat weekend.

Ik ben niet zo’n krantenlezer, maar toevallig was mijn oog gevallen op een artikel: De stichting tot behoud van natuurlijke en cultuurhistorische waarden in de Alkmaardermeeromgeving houdt zijn jaarlijkse bijeenkomst op dinsdag 24 oktober in de Vredeburg. Ook niet donateurs zijn hierbij welkom. Marcel en ik gaan erheen.
Er draait een film van Henk Molhoek en Henk Waal. Hierin wordt onder andere goed duidelijk gemaakt dat deze organisatie niet altijd maar tegen veranderingen en vernieuwingen is, maar dat dit ook heel goed kan met behoud van natuurschoon en behoud van een stukje verleden.

Hierna volgt een beeldpresentatie van Lia Vriend en Peter Valkering over de geschiedenis van de Schulpvaart: van Schulpstet tot Limmergat. Veel jaartallen en geografische info volgt. Leuk en leerzaam! Zij mochten meevaren met de sloep van Co Nanne. Het was die dag schitterend weer en zo werd maar weer eens duidelijk hoe prachtig het is om rustig door onze schitterende polder te varen.

Na de pauze mocht Hein Dil een woordje doen. Ik vond dit bijzonder: eerst een lezing over hoe mooi de levende natuur is, vervolgens een lezing over het wegvangen van een deel van deze natuur. Aan bod kwamen de vele veranderingen die familie Dil heeft meegemaakt vanaf het moment dat ze de visrechten op het Alkmaardermeer en Limmerpolder kochten. Het is duidelijk dat ze al lang niet meer leven van de huidige vangsten. De omzet is met name door de inkoop, verwerking en verkoop van diverse vissoorten en verkoop via www.palingshop.nl.
Ook kwamen termen als europesche kaderrichtlijn water voorbij. Wat Hein duidelijk maakte is dat helder water niet altijd goed is voor goede visbezetting. “Dik water” moet je hebben.

Al met al een zeer druk bezocht en uitstekend georganiseerde avond.