Mijn favoriete witvisvoer voor grote vissen: Kastaar van Marcel van den Eijnde

De site van HSV Limmen wordt best goed bezocht. Veel bezoekers zijn onze eigen leden, die informatie zoeken over de activiteiten die komen of verslagen van wat is geweest. Er is ook een significante interesse in aas- en voertips. Er zijn best veel hits op dit stukje van onze site. We hebben daarom besloten om met grote regelmaat een kort stukje te wijden aan aas, kunstaas, lokvoer en alles wat daar omheen hangt. De informatie is gebaseerd op onze eigen ervaringen en de resultaten zijn ook door ons hiermee behaald. Rob is gespecialiseerd in baarspeuteren en roofvissen, Peter is de all-round witvisser, zowel wedstrijden als specimen hunting, en daarnaast enthousiast roofvisser.

Deze week mijn eerste stukje, dat gaat over mijn favoriete witvisvoer voor grote vissen: Kastaar van Marcel van den Eijnde.

kastaarKastaar is een redelijk rijk witvisvoer, met stukjes havermout erin en een prettig zoete geur. Er zit een tikje chocoladegeur aan. Als je het voer licht aanmaakt met water, valt het direct uit elkaar als het het water raakt. Explosief in de voerkorf dus. Iets meer water en je hebt een prima bodemvoer. Kastaar werkt zowel op brasem als voorn. Het is niet erg geschikt voor stromend water, maar des te beter op minder diepe kanalen en meren, vijvers en plasjes. Kastaar is nogal voedzaam, en daarom minder geschikt voor wintervisserij. Echter, als ik ’s winters op karper ga vissen gebruik ik Kastaar altijd als basis voor een voerstek. Ik heb een aantal recepten waarmee ik redelijk veel resultaat boek. Voor zeelt en brasem gebruik ik vaak:

– 500 gram Kastaar, 100 gram gemalen hennep, 50 gram vanillepoeder
– 500 gram Kastaar, 100 gram gemalen hennep, aangemaakt met Sensas Aromix Scopex

Voor brasem kies ik vaak voor een iets zwaarder aangemaakt voer: 1000 gram kastaar, 100 gram gemalen hennep en 75 gram “brasem”, een karamel-achtige smaakstof. Als de vis hier positief gevoelig voor is, gaat er nog een half blik maïs in.
Mijn favoriete wedstrijdvoer voor grote witvis in water tot 3 meter diep is:

– 500 gram Kastaar, 200 gram Vanden Eijnde Speciaal wedstrijd, 200 gram gemalen hennep, 100 gram Brasem. Licht aanmaken zodat het op het water al iets uit elkaar valt. In dit voer gaan 2 handen pinkies en enkele grote maden. Als het mogelijk is, voer ik met de madenpijp pinkies en maden. Dit voer is erg actief en de vis komt regelmatig naar boven om hoog te azen.

Kastaar werkt uitstekend op brasem , karper, zeelt, kolblei, ruis- en blankvoorn, winde en giebel. Het is prima te mengen met de meeste andere voeders uit de range van de fabrikant. Het is echter ook prima te gebruiken direct uit de verpakking, dus zonder de door mij genoemde toevoegingen. Al hecht ik zelf wel waarde aan deze mixen. Het is onder anderen te koop bij Admiraal Diervoeders, Stetlaantje in Limmen.

Peter van der Heijdt