(Meter)Snoek om de hoek

Stilleven in boom…

Zondag 18 oktober ga ik weer eens op jacht naar snoek. Ook Marcel is van de partij als we ’s ochtends het Limmer Stet uitvaren. Het duo Peter / Joost blijkt vandaag dezelfde plannen te hebben. We passeren ze en beginnen bij “het zwembad”. De heren hebben dan de nul al weggepoetst.
In het westen hangen donkere wolkenpartijen, maar de zon laat zich er niet door weerhouden om ook een duit in het zakje te doen. Het levert mooie herfsttaferelen op.

We maken gedurende de ochtend flink wat meters en het mag gezegd: de vangsten zijn niet best. Marcel redt de eer: een mooie vis van 75 cm.

Het andere duo ving deze dag toch duidelijk meer. Het ging qua vangsten bij mij de laatste tijd ook al niet top. Hoe kan ik dit tij keren? Al langer loop ik met het idee om de metalen onderlijn te vervangen door flourcarbon. Vele vissers, Youtubers, vloggers en influencers zweren erbij. Dit materiaal is sterk genoeg en minder zichtbaar. Het slijt wel harder, dus dient vaker vervangen te worden en is niet goedkoop. Een win, win situatie: meer vis voor de hengelaar en meer omzet voor de winkelier. Henk Koster wordt de gelukkige en diezelfde week ben ik een dikke 40 euro armer, maar een postpakket rijker.

Het knutselen kan beginnen en het weekend erop wordt dit materiaal succesvol getest. Ik vang een prachtig exemplaar van 85 cm.

Als ik bij terugkomst de boot aanmeer, spreek ik Gerrit Tuijn. Visverhalen maken andere vissers vaak enthousiast. Een week verder zit Gerrit aan boord. We beginnen met kunstaas. Bij “het zwembad” vang ik een baars en een paar honderd meter verder een snoek. Een lekker begin.

Bij het Kerkemeer verruilen we het kunstaas in voor aasvissen. Er staat flink wat wind, maar driften lukt goed. Het duurt lang voordat de eerste dobber verdwijnt. Ik ben de gelukkige, maar na een kort heen- en weer getrek wordt de aasvis losgelaten. Baalmomentje, want dit voelde als een serieuze vis. Ondanks de nul voor Gerrit had hij een heerlijk ochtendje in onze schitterende natuur.

De volgende dag: zondag 1 november. Ditmaal stap ik in bij Marcel. We varen het Noord-Hollands kanaal op en de wind blaast ons richting Alkmaar. We beginnen gelijk met een aasvisje, voorzien van fireball. Natuurlijk heb ik hoge verwachtingen met het fluorcarbon. Ook snoekbaars behoort nu tot de mogelijkheden. Langzaam naderen we het pontje. Dit stuk levert vaak aanbeten op, dus we zijn gespannen. De pont passeren lukt nog even niet: de (vrouwelijke) pontschipper klets onafgebroken met een passagier en laat ons, de wind trotserend, dobberen. Tijd voor koffie dan maar? Nog even niet. Motoren komen op toeren en als het pontje afvaart, vervolgen we onze weg. In onze ooghoek zien we telkens een hectometerpaal voorbij schuiven. Hoewel het uitstekend snoekweer is met een vrij krachtige zuidwester en te hoge temperaturen, is er geen enkel teken van leven.

Toch die koffie dan maar. Er wordt een flink stuk gevulde speculaas bij aangesneden. Als de koffie op is, begint zowaar mijn baitrunner te gieren. Inderdaad is een dobber onder water verdwenen. Even wachten en aantikken maar. De vis is nauwelijks onder de indruk en mijn 12 ft, 3 lbs shimano alivio karperhengel buigt vervaarlijk. Marcel haalt zijn hengel op. Ik vraag of hij mijn 2e hengeltje ook wil binnenhalen. Op hetzelfde moment wordt deze aasvis gegrepen en Marcel staat zowaar ook te drillen. Behendig wordt de vis genet.

Mijn vis heeft nog geen zin. Er is dus tijd om de andere vis te onhaken, fotograferen, meten en te bevrijden. Het net is weer beschikbaar en na enige tijd lukt het ons dit exemplaar erin te krijgen. Tik ‘m aan Bro!
Zal dit dan mijn eerste metervis zijn. Ik hang al jaren op 99 cm. Die foto wil ik u niet onthouden. Wat een massieve vis was dit!

30-12-2007: Mooie snoek van 99 cm uit onze polder

We onthaken de vis en de meetplank haalt alle twijfel weg. 1 Meter en 2 cm. Ik ben een gelukkig mens! We schieten wat plaatjes.

We maken hierna nog vele meters, het weer slaat om, we verspelen ook het nodige materiaal. Dat is met zo’n vis toch allemaal minder boeiend.
Op de terugweg pakt Marcel een laatste snoekje. Aankomende week maken we de hengels weer op orde en wellicht binnenkort meer…