Snoek om de hoek.

Het jaar 2022 is begonnen. Corona is nog steeds spelbreker van vele evenementen en groepsactiviteiten. Wat een luxe dat er dan nog zoiets bestaat als de hengelsport! Echter, de dagen zijn kort en het vissen blijft dan ook beperkt tot af en toe een dagdeel van het weekend.
Ik maak hier maar even een (4e) kwartaal (2021) update van, want ik blonk de laatste tijd uit in zwijgen. Op zich viste ik weinig en ving ook niet betrekkelijk veel, maar er zitten wel noemenswaardige vissen tussen.

Eind september kwam er een kasteel van een snoekbaars boven water. 90 cm en voor mij een persoonlijk record.


Begin November Limmerpolder. Een indrukwekkende snoek…

In december trok ik er een paar keer op uit. Met grote blankvoorns als aas visten we een korte sessie op de Kikkersloot. We vingen slechts 1 vis, maar het was wel een mooie metersnoek.

100 cm snoek

Vismaat Marcel moet natuurlijk ook een plaatsje krijgen op deze pagina. Hij ving de laatste tijd geen noemenswaardige vissen, maar we zijn een team en zien elke vis als een gezamenlijke vangst.

Marcel poseert met een fraaie snoekbaars.

De Limmerpolder leverde ook vis op. Met Joost viste ik op oudjaarsdag. Varend over het Stet spotten we een snoekdobber. Deze toonde een zwemmend gedrag. Joost wist de lijn te pakken en zo kon een flinke snoek alsnog van de haak worden verlost. Een tweede dobber dreef verderop en ook aan deze constructie hing een snoek. We deden ons best om ook deze vis te verlossen van andermans falen. De gebruikte lijnen waren veel te dun. Jammer. Het verdere verloop van deze visdag was al even onstuimig. Wind en regen zorgden voor een extra uitdaging, maar we hadden vertier en vingen ook nog diverse vissen.

Onstuimig weer, maar vertier.


Joost verwent ons met koffie en oliebollen.

In onze whatsapp groep werden diverse vangsten gedeeld. Ron viste lekker door op witvis en kon ons eenmaal voorzien van wat aasvissen. Op het Stet zijn deze al weken niet te vangen.


Ron vangt mooie witvissen.


Dolf is ook goed bezig.

Joost en Robin jaagden met succes op de rovers.


84 cm


95 cm


Robin: 97 cm

Ook Bart en Rien zijn af en toe gesignaleerd. Hier is Rien met een mooi exemplaar.

Peter vangt natuurlijk alles wat vinnen heeft. Gelukkig plaatst hij vaker een bericht op deze website en zo kunnen we meegenieten van zijn vangsten en avonturen.

Afgelopen weekend, 9 januari 2022 stond er weer een visserij gepland. Helaas waren de aasvissen op, maar vismaat Marcel had nog wat forellen in de vriezer. Te gedateerd voor menselijke consumptie, maar voor visserij wellicht geschikt. Zeker dressuur doorbrekend, want deze vissen zullen zelden voorbij zwemmen! We gaan een poging doen. De vissen zijn fors en worden gehalveerd. Ik neem de voorkant en Marcel het staartstuk. De kadavers zijn zwaar, er moet behoorlijk wat lood van de lijn en dan nog heeft de dobber moeite om te drijven. Om het aas op diepte te houden moeten we tergend langzaam varen.

Niet alledaags aas, lijkt me zo.

Dan is mijn dobber uit het zicht verdwenen. Zoals Guus Meeuwis zingt: ik tel tot drie: 1, 2, 3 en dan gaat het gebeuren…. Ik tik aan. De hengel staat krom en dat is dan ook alles. Geen beweging. Vast aan iets. Als ik harder trek komt het toch iets naderbij. Een vuilniszak? Een gedumpte kerstboom? In de vele jaren dat we visten is al van alles naar boven gekomen. Wat te denken van een nog brandend fiets achterlicht wat we deze dag uit het water visten?!… Nauwelijks geloofwaardig maar toch echt gebeurd!
Dan lijkt het van richting te veranderen. Marcel weet het zeker: VIS! Groot en zwaar! Ik vind het zwemgedrag “anders” dan gebruikelijk en het duurt even voordat ook ik overtuigd ben. Massief en zwaar, rustig gedrag, maar geen zin om los van de bodem te komen. This is a different koekie!

De dril duurt nog even maar dan krijgen we de vis in het net. Er wordt ruimte vrij gemaakt in de boot, want deze vis heeft dit nodig. Chaos in een klein bootje met veel hengelmateriaal, in combinatie met harde wind, golvend water en een onrustige vis op is zo gecreëerd en dat willen we altijd zoveel mogelijk vermijden.
Onze meetplank is 1 meter 20 lang en dit blijkt exact de lengte van deze snoek. Ook qua omvang is de vis indrukwekkend. Mijn standaard manier van tillend poseren voor de lens gaat met deze vis niet lukken. Te lang en eigenlijk ook te zwaar. Deze heeft meer ondersteuning nodig. De vis mag op schoot, het vispak biedt uitkomst.
Marcel schiet wat plaatjes en dan mag deze snoek weer terug. Dit is onwerkelijk en het adrenalinepijl zit skyhigh. We vervolgen de vistrip met koffie, koek en sterke verhalen uit het verleden. In onze bundel met mythen en sagen over memorabele visdagen is vandaag weer een bladzijde bijgekomen.

Wat een indrukwekkende vis! 120 cm, mooi breed en zwaar gebouwd.