Je kunt weer vis vangen in het Stet

Beste leden en andere vissers,

Ons thuiswater het Stet was gedurende het hele voorjaar een woestijn qua visstand. Er viel niks te vangen en alleen scholen brasems trokken er voor de paai doorheen. Ook deze bleken niet of nauwelijks vangbaar. Inmiddels is het water niet meer zo helder als toen, en de vis heeft ons Stet weer gevonden.

Er zwemmen mooie brasems, ik ving er afgelopen weekend 3 in korte tijd. Ook de kleinere witvis laat zich weer mondjesmaat zien. Met een beetje lokvoer net boven de bodem met een haakje 18 en een pinkie als aas, kun je ze wel strikken.

En ook de snoeken weten ons water weer te waarderen. Hierbij meteen de oproep niet te vissen op snoek als het water te warm is, omdat deze vissen zich dan vaak letterlijk dood strijden aan je hengel. Water > 20°C is al een risico, boven 24°C is het kritisch. Doe het niet!

Wat we niet eerder hebben meegemaakt, is dat het water nu ook in het dorpsbereik vol dreigt te groeien met waterplanten. Diverse kranswieren, waterlelies, riet en kikkerbeet vinden op dit moment hun weg naar het oppervlak. Als dit doorzet is de oeverzone niet meer te bevissen.

Ook anders dan voorgaande jaren is de oevervegetatie. Gemeente Castricum heeft ervoor gekozen om de directe oeverzone niet meer zo vaak te maaien als het overige gazon. Doel is om een grotere biodiversiteit te creëren. Kruiden en bloeiende planten moeten meer ruimte krijgen, met als gevolg ook meer insecten.

Wij als hengelaars en natuurliefhebbers zullen hier respectvol mee om gaan, en zuinig zijn op de planten.

Verder wil ik graag nog melden dat onze oud-voorzitter Gerrit Tuyn een uitstekend resultaat wist te behalen bij de federatieve selectiewedstrijd Dobbervissen. Hij wist zijn kopstek te verzilveren in vakwinst en een derde plek overall. Gerrit zal nu ( niet voor het eerst) op het NK een gooi doen naar de Nationale titel. Succes daar en gefeliciteerd met je prestatie!

Visgroet van uw voorzitter, Peter van der Heijdt