Peter in de Eifel

Ik sloeg dit jaar het uitje naar Overijssel over. Door tijdgebrek en familie- en werkverplichtingen moet ik mijn vrije dagen koesteren. Voor de meivakantie had ik een midweekje Duitse Eifel met jongste zoon Lex gepland. Met de oudste ben ik 4 jaar geleden naar mijn broer in Schotland gegaan, maar die is nu aan het verbouwen en zit even niet op vissende visite te wachten.

eifeltour met Lex, camera 2 041kopie

Lex met de grootste vis van onze Eifeltour

Onze reis gaat naar Kronenburg, alwaar we kunnen kiezen uit viswater als de Kronenburger Seeën en de Kyll. Lex beleeft al een hele tijd het meeste plezier aan het vangen van forel, dus deze locatie zou wel eens een heel mooie jeugdherinnering kunnen worden.

Ik heb al eerder in de Kyll gevist en heb voor de rivier dus de nodige spullen mee. Alles in 2-voud, ook voor Lex moet alles kloppen. Vanwege de vaak lage waterstand heb ik speciale riviertjedobberjes gemaakt, kort en met veel drijfvermogen. Voor het stuwmeer heb ik nog extra hengels mee: een rodpot met 2 vastlood hengels en de 2 streetfish hengels gaan ook mee. Als aas 2 liter maden, een bak wormen, hennep, 3 kilo droog voer, 5 blikken maïs, 2 dozen kunstaas en 4 dozen wasmotten. Je weet maar nooit.

Eifeltour met lex, camera 1 012 kopie

Zelfgemaakte balsa dobbers voor ondiep water en voor forel op het stuwmeer

De eerste verrassing is niet de leukste: het onderste, grote stuwmeer is vanwege onderhoud afgelopen november leeg gelaten. Alle vis is overgezet in het bovenste stuwmeer. Wat dan op zich weer een positieve verrassing is. Sinds maart wordt het meer weer gevuld, maar het staat nog zo’n 3 meter te laag. De duikplank staat op steen… Wel zou er al wat vis zijn uitgezet, maar daar doet men nogal geheimzinnig over. We gaan gewoon elke avond even kijken.

eifeltour met Lex, camera 2 029kopie

Het stuwmeer is nog half leeg.

We starten onze vistrip met 2 dagen vissen in de Kyll. Dan kunnen we in de tussentijd mooi het gedrag van de vis in het stuwmeer bekijken. We starten op de makkelijkste plek, onder de stuw. Direct valt op dat er weinig water door de rivier loopt. Da’s best lastig, want dan kun je niet voeren en heeft de vis de tijd om na te denken over het al dan niet bijten. Toch vangen we hier wat vis: baars, forel en kopvoorn. Voor Lex de allereerste en dus een PR.

eifeltour met Lex, camera 2 002kopie

Lex heeft een PR kopvoorn

Later gaan we verder stroomafwaarts aan de gang. Hier is de vis zo schuw door het heldere ondiepe water dat ik maar 1 aanbeet weet te krijgen. Gelukkig vang ik die en heb ik ook een mooie beekforel.

De derde stek blijkt beter: een half metertje water en veel boompjes benemen de vis het zicht op ons. We vangen hier beiden enkele vissen, waarbij mijn zelfgemaakte Eifeldobbertjes goed van pas komen. Eén forel heeft geslikt en belandt ‘s avonds in de pan.

eifeltour met Lex, camera 2 013kopie

De beloning voor een uur hard werken en concentreren met een stroomdobbertje bij een boom

eifeltour met Lex, camera 2 015kopie

mooie beekforel bij Stadtkyll

Dag 2 is heel moeilijk, ik weet met moeite 4 forellen en 1 kopvoorn te vangen. Lex blijft op 0. Dag 3 gaan we op het stuwmeer. Ik heb 2 stekken voorgevoerd en heb hoge verwachtingen. Na anderhalf uur echter nog niks en we pakken in. We zoeken de oevers af naar tekenen van vis en zien alleen in het half gevulde grote meer wat vis zwemmen. Bij onze wandelingen ‘s avonds zien we bij de dam wel telkens wat vis springen, op zo’n 30 meter uit de kant. Wat het is weet ik niet, maar ik ga nog een poging wagen.

eifeltour met Lex, camera 2 053kpoie

En de laatste avond komt alles nog goed met een mooie reeks van 14 forellen aan mijn powermatchhengel en 4 grams balsa dobbertje

Die poging komt om 8 uur op de laatste avond. We zijn de bedding van het half lege meer ingelopen en ontdekken op zo’n 25 meter wat kolkjes. Ik monteer de zwaarste zelfbouw dobber en werp gericht op zo’n kolk. De dobber zinkt… Ik had er toch echt precies genoeg lood onder gedaan. Zal dat zelfbouw-ding dan lek zijn? Ik haal op en krijg heftige tegenstand. Dus toch vis. Ik vang in 6 worpen 6 mooie dikke forellen! Lex wil ook even en vangt er ook 2, waaronder de grootste van de vakantie, net over de 40 cm. Lex gaat nog wat vogels kijken en ik vang er nog 6 forellen bij, de meesten aan wasmotten.Wat een avond!

eifeltour met Lex, camera 2 039kopie

2 van de 14 zijn voor Lex, een evenaring van zijn PR beekforel en de grootste vis van onze tour

We hebben overnacht in Hogenboom-park Kronenburger See, de vergunningen voor de Kyll kostten € 25 voor 2 dagen voor mij en € 15 voor Lex, het meer was € 10 voor mij en € 5 voor Lex. Daarnaast hebben we beiden een staatsvergunning a € 7 voor een heel jaar. De reis duurt inclusief koffie- en plaspauze nog geen 4 uur. We hebben samen 24 forellen, 6 kopvoorns en 1 baars gevangen en nog het nodige verspeeld. Naast het vissen hebben we tourtjes gemaakt naar Luxemburg, de Dauner Maare, een lavagrot en Gerolstein. Een prachtige omgeving en veel te zien. Onze vogellijst is ook weer met de nodige soorten aangevuld. Volgende week weer gewoon in de polder. € 30 voor een heel jaar!

Eifeltour met lex, camera 1 133kopie

vrouwtje geelgors

Eifeltour met lex, camera 1 089kopie

Zonsondergang op de rots boven Gerolstein