Over ons

Over HSV Limmen

Hieronder vindt u informatie over onze organisatie en onze activiteiten in een notendop.

Organisatie.

Hengelsportvereniging Limmen werd opgericht in 1931. Bijna 90 jaar later is de vereniging nog steeds actief met waar ze voor opgericht is: het bieden van hengelsportmogelijkheden. Begonnen als vergunningverstrekker voor 50 poldervergunningen in de Groot-Limmer polder, zijn we nu naast vergunningverstrekker ook visstandbeheerder, organisator van wedstrijden en bieden wij waar mogelijk educatie aan onze leden aan. Middels de website bereiken wij daarnaast ook veel anderen.

HSV Limmen heeft zich in de jaren ’80 aangesloten bij de georganiseerde hengelsport. Eerst het CNHV, later de federatie Midden Noord-Holland, van de NVVS. Nu zijn al die vroegere bonden en federaties overgegaan in Sportvisserij MidWest Nederland, aangesloten bij Sportvisserij Nederland. Deze bond op haar beurt is aangesloten bij NOC*NSF.

De hengelsport zal niet snel op het podium staan van de daadwerkelijke Olympische spelen, maar de sport conformeert zich in al haar uitingen aan de door het NOC*NSF opgestelde richtlijnen.

Hengelsport is overigens een sport die door meer dan een miljoen Nederlanders actief of passief wordt beoefend. In georganiseerde vorm is de hengelsport na voetbal en tennis de 3de sportbond van Nederland!

Viswater.

HSV Limmen pacht de visrechten van de Groot-Limmer polder samen met HSV De Sander uit Akersloot en HV Castricum, en hebben de wateren ingebracht in de Landelijke lijst van viswater. Daarnaast pachten wij de gemeentelijke wateren in Limmen, gelegen aan de Koningsdam en Vaartkant, Brugstraat, Clusiuslaan, Vijverlaan en van Alkemadelaan van de gemeente Castricum.

Ons lidmaatschap van Sportvisserij Nederland geeft onze leden de mogelijkheid alle wateren te bevissen genoemd in de landelijke lijst van viswateren, en tevens nog enkele wateren die alleen voor de leden van Federatie MidWest Nederland bevisbaar zijn. Hiermee geeft lidmaatschap van onze vereniging u toegang tot ca 80% van alle bevisbare wateren in ons land. In veel gevallen is hierbij ook het looprecht op de oevers inbegrepen.

Vissen voor jong en oud.

De hengelsport leent zich uitstekend voor beoefening door alle leeftijden, mannen en vrouwen, zonder of met een beperking. Wij hebben een divers aanbod van activiteiten voor diverse doelgroepen.

              voor de jeugd hebben we onze jeugdafdeling helaas in 2018 moeten opheffen. Hiervoor in de plaats hebben we de gratis jeugdvergunning.  Onder kop VisPas vind je de voorwaarden. Daarnaast bieden wij de jeugdvispas aan, een document met meer mogelijkheden.

–              wij hebben competities voor de disciplines witvissen, baarsvissen en dit bieden we aan in 2 categorieën: alle leeftijden en 55+.

–              aan de Koningsdam vindt u een vissteiger welke benut kan worden indien u slecht ter been bent. Voor rolstoelgebruikers is deze steiger wellicht niet toereikend.

Maatschappelijke betrokkenheid.

HSV Limmen is een vereniging die midden in de maatschappij staat. Tevens staan wij ook letterlijk midden in het dorp, want ons meest bekende verenigingswater de Dusseldorpervaart ( in de volksmond het Stet genoemd) ligt centraal in ons dorp. Wij geven voorlichting over hoe verantwoord om te gaan met de vangst, bewaken de waterkwaliteit en visstand, informeren de eigenaren gemeente Castricum en HHNK over misstanden en problemen.

Tevens hebben wij enkele verenigingscontroleurs die mensen op het juiste bezit van documenten controleren, adviseren hoe om te gaan met vis en viswater en die misstanden kunnen melden aan betrokken instanties. Deze vrijwilligers hebben hiervoor een opleiding genoten en hebben geen bevoegdheid tot verbaliseren.