Het weerstation
Hoe kwam weerstation Dampegheest tot stand?

Het weer fascineert, zeker als je een hobby als vissen uitoefent.
Na vele malen tikken op de barometer, naar zolder rennen om het haantje van de kerktoren te aanschouwen, na enkele goedkopere weerstations en bij het naderen van mijn verjaardag vond ik het tijd worden voor een nieuw weerstation.
Als grote wens hierbij was de mogelijkheid om de meetgegevens op een website te kunnen plaatsen. Zo begon de speurtocht naar een degelijk weerstation en kwam ik uit op de Davis Vantage Pro. Deze heeft wat mij betreft 1 flink nadeel en dat is de prijs.

Op de website van Vantage werd wel melding gemaakt van de introductie (oktober 2009) van een goedkopere variant: de Vantage Vue. Deze zou kwalitatief gelijkwaardig zijn aan de pro, echter met minder opties.
Als nadeel ten opzichte van de pro vond ik het ontbreken van de mogelijk om een tweede temperatuursensor aan te sluiten. Bovendien geldt: de enige temperatuursensor die aanwezig is, zit in dezelfde behuizing, dus op dezelfde hoogte als de windmeter. Dat leek me niet geheel logisch: de windmeter wil je immers zo hoog mogelijk plaatsen, maar de temperatuurmeting hoort officieel "op een hoogte van anderhalve meter boven een open grasvlakte" te gebeuren.
Na enig wikken en wegen heb ik toch besloten tot de aanschaf van de vue, de open grasvlakte heb ik immers toch niet...

Het weerstation bestaat in principe uit 2 delen: De meetunit (links, door vantage omschreven als de Vantage Vue® Wireless Integrated Sensor Suite) en het display (rechts, Vantage Vue® Wireless Console/Receiver).


Om het console aan te kunnen sluiten op een computer is de weatherlink® usb datalogger nodig. Deze wordt aan de onderkant van de displayunit geplaatst.

De server

Om de meetgegevens op internet te plaatsen is een server nodig die 24 uur per dag draait. Ik werk in de IT, dus kennis op het gebied van soft- en hardware is aanwezig. Nu wilde ik uiteraard wel het Vantagedisplay in de woonkamer, maar geen lawaaimakende server. Als oplossing kun je een tweede display aanschaffen en deze samen met de server op zolder plaatsen, of in plaats van het tweede display bestaat ook een ontvanger zonder display. Dit is de Wireless Weather Envoy.


Wireless Weather Envoy

De weather Envoy kost echter dusdanig veel geld dat ik besloot een stille server te bouwen en deze in de buurt van het display te plaatsten. Met stille server bedoel ik dan ook 0 dB, dus geen ventilator en geen harddisk.

Na een zoektocht op internet kwam de volgende server tot stand:
Het moederbord is de intel D510MO, voorzien van de intel atom D510 processor. Dit is een mini-itx moederbord met passieve koeling.

Ik heb het moederbord voorzien van 2 maal 1 GB ddr2 geheugen. (Op de foto nog niet geplaatst)

De behuizing: een Procase CP3310, ook wel te vinden onder de naam Morex T3310B.

Bij de behuizing wordt een externe adapter geleverd en een kleine voedingsprint met atx-voedingsuitgang voor in de pc-behuizing. Door de open structuur is er een goede airflow en wordt de warme lucht redelijk goed afgevoerd, zonder gebruik te maken van een ventilator.
Er is geen dvd-speler aanwezig. Deze is in principe alleen nodig tijdens installatie en kan tijdelijk via een s-ata kabel worden aangesloten.

Als opslagmedium koos ik een solid state drive, de OCZSSD2-2SLD30G, dus met 30 GB opslagcapaciteit.

Als operating systeem draait Windows 7.

Het eindresultaat
Onderstaand is de opengewerkte server.

De ssd wordt links-onder geplaatst.

De testopstelling ziet er uit als op de onderstaande foto.
Niet zichtbaar, maar er loopt een usb-kabel van console naar server.
De server is voorzien van een netwerkkabel.


In bedrijf gelden onderstaande temperaturen. Al met al zeer acceptabel.


Tip's van Rob:
Dit moederbord is zeer overgedimensioneerd voor alleen de functie als weerstation. Nadeel van de atom D510 is dat het geen "intel speedstep technology" ondersteund. Dit houdt in dat de processor op een lagere snelheid gaat draaien als het weinig te doen heeft, waardoor stroomverbruik en warmteontwikkeling afnemen.
Er zijn altenatieven, zoals de atom N270, die dit wel ondersteunen, maar met het oog op de toekomst gericht, waarbij de server waarschijnlijk voor meerdere doelen zal worden ingezet, heb ik mijn keuze gemaakt.

Op moment van schrijven is de SSD-technologie nog redelijk nieuw en is er weinig bekend over de levensduur. OCZ geeft 3 jaar garantie op de drive en geeft een MTBF van 1,5 miljoen uur. (Dat is volgens mijn berekeningen zo'n 171 jaar, dus ik zal de drive misschien in mijn erfenis moeten beschrijven)

In de bios van de server heb ik aangegeven dat na tijdelijke stroomuitval de machine vanzelf weer aangaat. De server logt automatisch in en start de benodigde applicaties. Dit is nog experimenteel, maar momenteel maak ik gebruik van Sandaysoft Cumulus Weather Station Software en Weatherlink. De laatste wordt standaard geleverd bij de datalogger.

Wilt u reageren, stuur dan een mail naar info@hsvlimmen.nl , ik ben immers de webmaster.

Vriendelijke groeten,

Rob Jak
Dampegheestlaan 13
Limmen
update (mei 2010)

Ik heb wat geexperimenteerd om het geheel koeler te kunnen krijgen zonder gebruik van fan's.
Op het forum van Intel is te lezen, dat vele bezitters van de D510MO verkeerde temperaturen uitlezen met o.a. speedfan of cpuid hardware monitor. Ik heb hetzelfde probleem. Zo geven deze programma's bij het aanzetten van de pc een waarde van rond de 7 graden voor de processor...
Het is dus de vraag wat de werkelijke waardes van alle gemeten temeperaturen zijn. De hoogste waarde die speedfan aangeeft is "Temp1" en deze schommelt tegen de 60 graden. Ik ging er even vanuit dat dit de temp van de nm10 chip (cg82nm10 - southbridge) was en heb hier bij wijze van test een koelblokje op geklemd.

Oude situatie zonder koellichaam.


Nieuwe situatie met koelblokje.

Zoals je op de foto ziet heb ik ook tijdelijk een geheugenmodule verwijderd, deze worden immers ook best warm.
Wat schetst mijn verbazing: de temperatuur is geen graad gedaald en schommelt nog steeds rond de 60 graden.

Bij extreme belasting zie ik alle waardes wel oplopen, maar deze belasting vindt in het dagelijkse leven nooit plaats. Bij beeindigen van deze belasting zakken de waardes weer snel naar acceptabele waardes.


Extreme belasting

Ik heb ook nog in de bios gekeken of ik misschien wat "Underclocking" kon toepassen, maar dit lijkt niet te kunnen. Alleen de Cas Latency van het geheugen was te veranderen, deze heb ik zo hoog mogelijk (10) gezet.

update 2 juli 2010

De heetste dag van het jaar? Op dit moment (de dag 2-7 zelf) nog niet te zeggen.
Hier enkele gegevens, tijdstip 13:15 uur.


Temperatuur: 27,0 °C

Hoogste waarde:
30,9 graden om 11:22 uur

Laagste waarde:
19,6 graden om 02:01 uur

***

juni 2012
Na enkele windows updates moest de pc worden herstart. Bij de herstart kwam alleen een mouse-pointer in beeld en dat was het. Na allerlei tevergeefse pogingen om de boel aan de praat te krijgen heb ik de pc opnieuw voorzien van windows 7.
De SSD is teijdelijk vervangen voor een 2,5" harddisk van 160 GB.